Waarom iedereen die (chronisch) ziek is “Een Weeffout in Onze Sterren” zou moeten lezen

een weeffout in onze sterren

That’s the thing about pain, it demands to be felt”.

Alleen al dit citaat drukt de kracht van Hazel Grace Lancaster uit. Hazel Grace is het hoofdpersonage in het boek “Een Weeffout in Onze Sterren” (origineel: “The Fault in Our Stars”) van John Green. Volgens mij een must-read voor mensen die (chronisch) ziek zijn. En anders vormt de filmversie een must-see. Waarom?

Hazel Grace Lancaster
Op Facebook zie ik vaak plaatjes gedeeld worden , waarop staat hoe vreselijk moe de persoon in kwestie vandaag is, gerelateerd aan een chronische ziekte. En oooh, je wordt zo vaak niet begrepen in jouw vreselijke en onzichtbare lijden. Ja, het is kut als je chronisch ziek bent. Geloof me, ik ben ervaringsdeskundige. Maar er is meer dan dat in het leven. Daarnaast zou je daar op een héle andere manier mee om kunnen gaan.

kots
Doe maar gewoon niet. Ik geloof je zo wel. 

Hazel is doodziek door schildklierkanker met uitzaaiingen in haar longen, maar zoekt nergens naar medelijden of iets dergelijks. Ook zij voelt zich van tijd tot tijd onbegrepen door haar schoolvriendinnen, maar verlangt die inzichten ook niet van ze. In het begin van het boek klinkt ze nog vrij depressief (bijwerking van doodgaan), maar later geniet ze intens van champagne, de Amsterdamse Grachten en Augustus Waters.

Ze verkeert in levensgevaar, maar vertelt haar longen dat er heus wel genoeg zuurstof voor ze is en dat ze dus niet zo zouden hoeven zeuren. Nergens lijkt ze het gevoel te hebben dat ze de zogenaamde ‘kankervoordeeltjes’ verdient en die blijken van medelijden lijken haar zelfs in de weg te zitten. Dit maakt haar krachtig. Hazel blijft ook een hekel hebben aan clichés zoals die zo vaak in de “onzichtbaar ziek” plaatjes naar voren komen en ze blijft telkens sceptisch en kritisch.

Augustus Waters
Augustus is het vriendje van Hazel. Met hem maakt ze sceptische en sarcastische grappen. Vaak als reactie op de clichématige opmerkingen van anderen. Mijn favoriete stukje (Hazel is het ‘ik-personage’ en Augustus is ‘hij’):

“Zo slim is hij niet,” zei ik tegen Julie.
“Ze heeft gelijk. Het is alleen zo dat de meeste echt mooie mensen dom zijn, dus ik overtref de verwachtingen.”
“Klopt, hij is vooral erg lekker,” zei ik.
“Op het verblindende af,” zei hij.
“Een vriend van ons, Isaac, is er dus ook echt blind van geworden,” zei ik.
“Hoe tragisch was dat. Maar kan ik het helpen dat ik zo dodelijk knap ben?”
“Nee, dat kun je niet.”
“Het is de last die ik moet dragen, dit prachtige gezicht.”
“Om nog maar te zwijgen van je lichaam.”
“Nee, serieus, laat me daar nu niet ook nog over beginnen. Je kunt me maar beter niet naakt zien, Dave. Mij naakt zien heeft Hazel zelfs van haar adem beroofd,” zei hij met een knikje naar de zuurstoffles.

Hazel sleept met een zuurstoffles en heeft een opgezwollen medicijn-hoofd (in de film heeft ze ineens een heel slank gezicht). Toch is Augustus bang dat ze zal schrikken van zijn ‘stomp’ die de amputatie van zijn onderbeen heeft achtergelaten. Hoe ongelooflijk lief is dat? Augustus is de persoon die iedereen in zijn leven als vriendje zou willen hebben, denk ik, ondanks zijn ziekte.

Mevrouw Lancaster
Mevrouw Lancaster is de moeder van Hazel. De personificatie van oprecht optimisme en daarom viert ze niet alleen de verjaardag van Hazel, maar ook de halve verjaardag van Hazel en de Franse Revolutie. Dat is haar manier om alles uit het leven te halen.

Dus lieve lezers: Vier alle mooie dingen die op je pad komen en wees lekker sarcastisch.

 

Welke boeken zou jij aanraden over dit onderwerp?

(Ik weet dat het contact met lotgenoten op Facebookpagina’s als “Onzichtbaar ziek” mensen ook kan helpen. Maar please… )

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s